12 Ocak 2011 Çarşamba

Dağ çileği her derde deva

SP_A0394
Dağ çileği her derde deva   
Muğla'da yılın son meyvesi olan dağ çileği dönemi başladı. Dağ çileği çocuk felci başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor.
Muğla'nın Datça İlçesi’nde domates, badem, zeytin, portakal ve mandalina derken şimdi de yılın son meyvesi olan dağ çileği dönemi başladı. Her yıl aralık ayı ile birlikte meyve veren dağ çileği ağaçları bu yıl da Datçalılar’ın yüzünü güldürdü.

Avrupa’da ve Türkiye’nin pek çok bölgesinde ağır kış koşulları hüküm sürerken, yazdan kalma bir günü fırsat bilen Datçalılar, dağlara çıkıp mis kokulu dağ çileğinin keyfini yaşadı. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki Reşadiye Tepesi ve Kızlan Mevkii’ndeki uçsuz bucaksız vadilerde tamamen doğal ortamda kendi kendine yetişen dağ çileği, vitamin deposu olarak adlandırılıyor.
Dağ çileğinin faydaları
Şifa kaynağı olan dağ çileği; çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için öldürücü etki taşıyor. C vitamini açısından oldukça zengin olan dağ çileğinin, sigaranın yarattığı damar tahrip edici özelliği azalttığı biliniyor. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi geliyor. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi var. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür. Çok güçlü bir besin olduğu için bazen alerjiye yol açabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder